kolmapäev, 23. veebruar 2011

Kuidas proteiin aitab põletada rasva?

Proteiin ehk valk on meie organismis ehitusmaterjaliks. Organism lagundab proteiini aminohapeteks ja kasutab neid lihaste ülesehitamiseks.
Valk on oluline ka kehakaalu alandamise korral. Kui meie eesmärgiks on kaotada kaalu, siis mittepiisava valgukoguse korral hakkab organism lagundama lihaseid, et saada sealt vajaminevat energiat. See tekitab jällegi magusavajadust.
Proteiin vabastab sellist hormooni nagu glükagooni, mis toimib insuliinile vastupidiselt. Niiet kui insuliin on rasva ladestav hormoon, siis glükagoon on rasva põletav hormoon. Kui süüa iga toidukorraga proteiinirikkaid toiduaineid, siis tekibki rasvapõletus efekt. Samuti on proteiin veresuhkru tasakaalustaja. Kui sööd proteiini koos süsivesikutega siis hoiad sellega veresuhkru stabiilsena. Kui sööd süsivesikuid ilma proteiinita, siis veresuhkur hüppab pidevalt.
Toiduained mis sisaldavad proteiini: munad, loomaliha, linnuliha, kalaliha, kohupiim, väherasvane piim, kodujuust jms.
Kuna organism ei suuda üle 30g valku korraga omandada, siis ei ole mõtekas süüa ühe korraga terve päeva valgukogust. Päevane valgukogus peaks olema jagatud toidukordade peale.

Valguvajadus naistel ja meestel:

Naised vajavad 0,5g valgu 1 kg kehakaalu kohta, mida aktiivsem naine, seda suurem on tema valguvajadus.
Mehed vajavad 1,5g valku 1 kg kehakaalu kohta, mida aktiivsem mees, seda suurem on tema valguvajadus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar